Uniunea Europeană are nevoie de transformări ”radicale” la nivel politic și economic, în industria energiei, în sistemul social și în materie de apărare, afirmă Mario Draghi, fost premier al Italiei și fost președinte al Băncii Centrale Europene, prezentând ideile centrale ale unui raport pe care i l-a solicitat Comisia Europeană.
”Avem nevoie de o Uniune Europeană care să fie pregătită pentru lumea de astăzi și de mâine. Iar ceea ce propun în raportul pe care mi l-a cerut președintele Comisiei Europene este o schimbare radicală”, a declarat Mario Draghi, cu ocazia unui seminar desfășurat marți în orășelul belgian La Hulpe, conform cotidianului Il Sole 24 Ore.
Mario Draghi a atras atenția că ”unitatea” europeană este ”amenințată” de modificările produse pe plan mondial.
”Procesul nostru decizional și metodele de finanțare au fost concepute pentru lumea de ieri, anterioară crizei Covid, anterioară războiului din Ucraina, a crizei din Orientul Mijlociu, înainte de reizbucnirea rivalităților între marile puteri. Uniunea Europeană nu are strategii pentru a răspunde acțiunilor Statelor Unite și Chinei”, a avertizat fostul președinte al BCE, cerând avansarea integrării europene.
”Relansarea competitivității nu este un lucru pe care îl putem obține singuri. Trebuie să acționăm împreună la nivelul Uniunii Europene într-un mod care nu a mai existat vreodată. Trebuie să realizăm o transformare a economiei europene. Trebuie să ne putem baza pe sisteme energetice fără emisii de dioxid de carbon și independente. Este necesar un sistem de apărare integrat și adaptat Uniunii Europene. De asemenea, sunt necesare capacități de producție inovatoare și o poziție de prim rang în sectoarele tehnologic și digital, prin adaptarea la baza noastră de producție”, a explicat Mario Draghi.
Fostul președinte al BCE a atras atenția asupra acțiunilor competitorilor internaționali, subliniind că Europa este afectată de ”fragmentarea” sistemelor de producție, a rețelelor energetice și a capabilităților militare.
”Trebuie să evaluăm prioritățile. Sunt necesare acțiuni imediate în sectoarele expuse cel mai mult provocărilor ecologice, digitale și în materie de securitate”, a insistat Mario Draghi.
Foto: Profimedia
Citește și: